Over Heleen

Heleen Verburg (1964) studeerde in 1988 af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Daarbij ontving ze voor de door haar geschreven eenakter WIE IS J. BERNLEF? de jaarlijks uitgereikte Creativiteitsprijs. Van 1987 tot 1991 was zij als actrice en schrijfster verbonden aan het muziektheatercollectief Mevrouw Smit. Zij schreef hier zowel voor jeugd als volwassenen. Vanaf 1991 tot op heden werkt ze op freelance basis als schrijfster  voor diverse Nederlandse en Vlaamse (muziek)theatergroepen.

Zij houdt ervan haar grenzen te verkennen en dus gaan haar stukken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Een greep uit haar werk: GEEN BIJEN GEEN FRUIT  over samenwerking en collectiviteit, geïnspireerd op het leven van bijen (Theatergroep Het Filiaal, 2008). De succesvolle tienermusical HOE OVERLEEF IK MIJN EERSTE ZOEN? (naar het boek van Francine Oomen, de Theaterfamilie , Zilveren Krekel 2010). COUPURE (een emotionerend stuk over de psychische gevolgen van de Zeelandramp in 1953, Toneelgroep Zeelandia, 2002) en een bewerking van ZOUT OP MIJN HUID, de erotische bestseller van Benoîte Groult uit de jaren tachtig. (Hummelinck&Stuurman, 2014)

Een aantal van haar stukken wordt of werd in het buitenland opgevoerd zoals KATHARINA KATHARINA IN HET GANZENBORD (Theater Artemis 2002, heropgevoerd door Theatergroep het Filiaal ). Het werd bekroond met de Duits-Nederlandse Kaas en Kappesprijs 2002 en de Duitse Jeugdtheaterprijs 2004.

Naast haar werk als theatermaakster en dramaturge geeft zij les in toneelschrijven en begeleidt ze  jonge schrijvers. Ook was of is ze werkzaam als adviseur bij onder andere het Platform Theaterauteurs, Het LIRAfonds en het Mediafonds.